De Stafford

Wat algemene informatie over het ras


Licg

Licg staat voor Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren en deze onafhankelijke instantie heeft voor hondenrassen een rassenbijsluiter gemaakt.
Klik hier voor de rassenbijsluiter van de Staffordshire Bull Terrier

de Rasstandaard

In 1935 is het ras erkend en geregistreerd bij de UK Kennelclub, de Staffordshire Bull Terriër (SBT) kreeg een omschrijving welke werd vastgelegd in de rasstandaard. In 1948 en in 1987 werd de rasstandaard gewijzigd en werd goedgekeurd door de FCI (het overkoepelende Europese orgaan). Belangrijke wijzigingen daarin waren het gewicht en de hoogte.

In 1935 was de hoogte 38-46 cm en het gewicht lag tussen de 14-19 kilo. Dit werd gewijzigd naar 35.6-40.6 cm met een gewicht, die in verhouding moet zijn met met de hoogte, van 10.9-17.3 kilo.

 

De Nederlandse en Britse Rasstandaard

(volgens F.C.I. Standaard nr. 76/23.06.88)

 

Algemene Verschijning

De Stafford is een kortharige hond, goed in balans met de goede proporties. Voor zijn grootte bezit hij grote kracht, hij is gespierd, snel en behendig.

Kenmerken

Van oudsher onbedwingbaar moedig en vasthoudend. Zeer intelligent en aanhankelijk, vooral met kinderen.

Temperament

Moedig, onbevreesd en volstrekt betrouwbaar.

Hoofd en schedel

Kort en diep met brede schedel, Zeer geprononceerde kaakspieren, duidelijke stop, kort muil en zwarte neus.

Ogen

Bij voorkeur donker, maar zij mogen in een zekere mate harmoniseren met de vachtkleur. Zij zijn rond, van middelmatige grootte en zo ingeplant dat de hond recht voor zich uit kijkt. De oogleden zijn donker.

Oren

Rozenoren of halfstaande oren, niet te groot of te zwaar. Geheel hangende of staande oren zijn hoogst ongewenst.

Mond

Lippen zijn aangesloten, goed belijnd en volgen de kaaklijn. Krachtige kaken. Tanden stevig ontwikkeld in een volmaakt schaargebit, regelmatig en compleet, dat wil zeggen de snijtanden van de onderkaak moeten aansluiten tegen de snijtanden van de bovenkaak. De tanden zijn ten opzichte van de kaak loodrecht ingeplant.

Nek

Gespierd, eerder kort, zuiver afgelijnd en geleidelijk naar de schouder verbredend.

Voorhand

Benen zijn recht, goede beenstructuur, redelijk uit elkaar geplaatst; zij vertonen ter hoogte van de polsen geen enkele zwakte, terwijl de voeten toch wat naar buiten draaien. De schouders zijn correct geplaatst zonder losheid in de ellebogen.

Lichaam

Kort gekoppeld. Rechte ruglijn. Breed front. De diepe borst loopt af naar het borstbeen toe, de ribben zijn goed gewelfd. Het gespierde lichaam is duidelijk afgetekend.

Achterhand

Goed gespierd. De sprongen zijn laag geplaatst en de knieën goed gehoekt. Vanaf de achterzijde gezien staan de benen evenwijdig.

Voeten

Goede voetkussens. Sterk en middelmatig van grootte. Zwarte nagels bij éénkleurige honden.

Staart

Van middelmatige lengte, laag aangezet. Versmallend naar de punt en laag gedragen.

Beweging

Vrij, krachtig en behendig met economische beweging. De ledematen bewegen evenwijdig, zowel van voren als van achteren gezien.

Vacht

Glad, kort, goed aangesloten op de huid.

Kleur

Rood, reekleurig, wit, zwart of blauw of één van deze kleuren met wit. Iedere schakering van gestroomd met of zonder wit. Zwart met rode brand (black and tan) en leverkleurig (chocoladebruin) zijn hoogst ongewenst.

Afmetingen

Gewicht reuen van 12.7 t/m 17.3 kg. Teven van 10,9 – 15,4 kg. Gewenste schofthoogte 35,6 – 40,6 cm. De hoogten in verhouding tot de gewichten.

 

Elke afwijking van voornoemde punten moet als fout worden beschouwd. De beoordeling moet geschieden in de juiste verhouding tot de ernst van de fout.

Noot

Mannelijke dieren moeten duidelijk twee, volledig ingedaalde testikels in het scrotum hebben.

Staffmate Around the World aan het spelen met dochter Staffmate Quietly Brilliant
Staffmate Around the World aan het spelen met dochter Staffmate Quietly Brilliant

het Karakter

De Stafford is een opgewekte, voor zijn grote een zeer atletische hond die van nature erg gehoorzaam is. Daarbij komt dat zij zeer intelligent zijn, dus snel zal "leren". Het is ook een volstrekt betrouwbare metgezel, die erg mensvriendelijk is en bijzonder goed met kinderen overweg kan. De meeste Staffords zijn allemansvrienden en staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Echter, hij blijft goed weten wie de baas is. Het is een volstrekt betrouwbare, aanhankelijke metgezel. Waaksheid is geen raskenmerk, doch bij de ene is het wat meer of minder aanwezig dan bij de ander. Wel zijn ze geneigd de minder dominerende gezinsleden, bij afwezigheid van de baas, te beschermen en bij werkelijke onraad kan de Stafford een uiterst fanatieke verdediger van het gezin zijn.

 

Over het algemeen is het zo, dat de Stafford niet ruzie zoekerig is met andere honden. Vaak zijn ze vrij ongeïnteresseerd voor soortgenoten, echter een gevecht uit de weg gaan ligt niet in hun aard, zeker wanneer ze eens eerder in een "gevecht" betrokken zijn geweest. Opvoeding speelt ook hierin een belangrijke rol, m.a.w. beter is het vechtpartijen te voorkomen.

de Geschiedenis

De Staffordshire Bull Terriër heeft een wat duistere voorgeschiedenis. Vroeger werden honden gefokt om te dienen als vechthond als vermaak voor de Corinthians, uit Londen. Aan het begin van de 19e eeuw verlangen zij een sportieve en geduchte hond. Daartoe kruisten zij Buldoggen en Terriërs, zonder op het uiterlijk te letten. Gelukkig werden in 1835 deze gevechten tussen honden verboden. Het ras bleef bestaan en men is er inmiddels in geslaagd om een plezierige hond te fokken.